arabanın performansını arttırmak için neler yapılır?
Öncelikle arabanın turbo veya atmosferik motora sahip olması elde edilecek güç artışlarında önemli rol oynar. Turbo motorlu araçlar %35 lere varan güç arttırılabilirken amosferik motorlarda bu oran %15 leri bulmaktadır. Arabanın güç arttırımı öncelikle ecu’sunda (beyninde) yapılacak modifikasyonlardır. Bu modifikasyonlar arabanın ecu haritasındaki değerlerin yükseltilmesidir. Gaz pedalı tepkisi, yakıt girişi, turbo basıncı arttırımı gibi temel haritalardaki değişikliklerle aracın performansı arttırılabilir. Araç beyninde yapılan bu işlemlere chip tuning işlemi denilmektedir.
Chip tuning işlemi nasıl yapılır?
Bu işlemde arabanın beyni açılmaz. Pinlerine bağlanan kablolar (bench modu) veya beyni araçtan çıkarmadan obd2 üzerinden beyin haritaları okunur ve bilgisayara aktarılır. Aktarım sonrası ecu dosyası bir editör yardımıyla açılır. Genel olarak winols programı kullanılmaktadır. Harita yerleri tesbit edilerek gerekli arttırma ve düzenleme işlemleri yapılır. Sonrasında düzenlenmiş dosya tekrar arabaya cihaz yardımıyla yazdırılır. Aracınızın güç artışının ne olacağı konusunda bilgi sahini olmak için chip tuning hesaplama araçları kullanılabilir. Ayrıca en çok merak edilen konulardan birisi ise chip tuning yazılım fiyatlarıdır. fiyatlandırma genel olarak aracın markasına göre de dğeişiklik gösterebilir. Bazı araç ecuları daha kolay anlaşılırken bazı araç ecuları çok daha karmaşık ve çok fazla haritaya sahipdirler.
Bunun yanısıra intake (hava filtresi) , downpipe (egzoz uygulamaları) gibi işlemler ile aracın performansı daha da arttırılabilir. Intake uygulaması mevcut hava filtresinin değiştirilmesinden ziyade, hava filtresinin sıcak alandan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bu da bir takım kitler ve sahip olduğu ısı geçirmez borularla yapılmaktadır. Motorun soğuk hava ile beslenmesi aracın performansını arttıracaktır. Ayrıca turbo araçlarda büyük turbo veya turbo hibritlenmesi, büyük intercooler’lar kullanılması da performansı önemli ölçüde arttıran mekanik geliştirmelerdir.